Home > Centrum prasowe > Spożywanie błonnika wpływa na skuteczność immunoterapii

Spożywanie błonnika wpływa na skuteczność immunoterapii

błonnik immunoterapia

Immunoterapia jest formą leczenia onkologicznego, polegającą na pobudzaniu układu immunologicznego do zwalczania nowotworu. Jednym z pierwszych nowotworów, w którym udowodniono jej skuteczność jest czerniak. Nadal nie wiadomo z jakiego powodu u jednych chorych leczenie to jest skuteczne, a u innych nie.

Mikrobiota jelitowa ma wpływ na układ odpornościowy ludzi, w związku z tym od kilku lat toczą się badania nad wpływem jej składu oraz diety chorych na wyniki immunoterapii. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Sience sprawdzono jaki jest wpływ spożywania dużej ilości błonnika na skuteczność immunoterapii czerniaka.

W badaniu klinicznym wzięło udział 158 pacjentów, których zależnie od ilości spożywanego błonnika kwalifikowano do dwóch grup. Pierwsza spożywała więcej niż 20 g błonnika dziennie, a druga mniej niż 20 g. Zauważono, że grupa 37 osób z wysokim spożyciem błonnika miała dłuższy czas wolny od progresji choroby niż osoby spożywające mniej niż 20 g błonnika dziennie.

Największą korzyść z immunoterapii nowotworów zauważono u pacjentów spożywających więcej niż 20 g błonnika i nie stosujących probiotyków w miesiącu poprzedzającym immunoterapię.

źródła:
www.science.org
Polska Liga Walki z Rakiem – Onkoserwis

PRZEJDŹ DO: STRONA GŁÓWNA

Powiązane materiały
komisja europejska zatwierdziła immunoterapie
KE: podwójna immunoterapia jako leczenie pierwszej linii chorych na zaawansowanego raka jelita grubego (dMMR/MSI-H)
„TAK” dla nowej opcji terapeutycznej w leczeniu raka nerki
Cemiplimab
MZ: refundacja immunoterapii w zaawansowanym raku szyjki macicy
serwis zdrowie immunoterapia
Prof. Rutkowski: immunoterapia przynosi postęp w leczeniu onkologicznym